Presentasjon av barn og deres syn
![]() |
Få barnets øyne kontrollert før han eller hun begynner på skolen for å øke sjansene for å lykkes. |
For å gjøre det bra kunnskapsmessig bør barn ta en synsundersøkelse for å sjekke om de har noen problemer med synet før de begynner på skolen. Hvis øyesykdommer oppdages tidlig i livet, kan de behandles slik at barn kan klare seg godt på skolen og i sport, og kan fungere bra sosialt sammen med andre barn.
Synet er utvilsomt en av de viktigste av de fem sansene. Fra barndom til alderdom spiller den en avgjørende rolle for å få mest mulig ut av livet.
Selv som babyer er det viktige kjennetegn for synsutvikling. I de første månedene av livet kan en baby bare opprettholde sitt fokus på gjenstander som er nært, og som er i høye kontrastfarger som rød, hvit og svart. Når et barn når seks måneders alder, blir synet skarpere med mer presis fargesyn og øyebevegelse, samt ferdigheter i hånd-øyekoordinasjon.
På dette tidspunkt bør foreldrene få barnet undersøkt av en øyenlege eller barnelege for å sikre at deres øynene fungerer godt i sin kritiske oppvekstperiode. Hvis problemer med synet ikke oppdages tidlig, kan et barn risikere å leve resten av livet med dårlig syn.
Her er noen spørsmål som foreldre bør spørre seg selv om deres barns syn:
- Hvilke vanlige tester inngår i en omfattende synsundersøkelse for barn?
-
Briller til barn skal være utstyrt med støtsikre glass (som polykarbonat, Trivex eller Xirm)..
- Kan læring påvirkes av synsproblemer?
- Trenger jeg å bekymre meg for hvordan barnets øyne påvirkes av datamaskinbruk?
Foreldre må informeres om muligheter for synskorreksjon, for eksempel å bruke rett type briller når de driver med sport, og bruker kontaktlinser hvis briller ikke er foretrukket av barnet. Det er også viktig for alle foreldre å forstå betydningen av at deres barn bruker solbriller.
Foreldre bør lære barna sine hvordan de skal ta vare på øynene og minne dem om å si ifra om problemer med synsendringer. Å holde seg oppdatert om ny teknologi anbefales også.
Anbefalt for deg