E-vitamin kan bidra til å forhindre aldersrelaterte sykdommer
E-vitamin er en viktig del av enhver diett. Dette vitaminet kan redusere risikoen for å utvikle grå stær og forkalkning på netthinnen.
Alt om vitamin E
![]() |
Hasselnøtter er rike på vitamin E. |
E-vitamin er en sterk antioksidant som hjelper til med beskyttelse av cellemembraner i kroppen mot skadelige effekter av frie radikaler. Navnet "vitamin E" er et samlingsbegrep for 8 forbindelser kalt tocotrienoler og tokoferoler. Et "d-" prefiks brukes til å beskrive de naturlige former for vitamin E (for eksempel d-alfa-tokoferol). Et "dl-" prefiks brukes for syntetiske former av vitamin E (for eksempel dl-alfa tokoferol). Naturlige former for vitamin E er bedre og mer nyttige for kroppen enn syntetiske versjoner.
Matkilder rik på vitamin E
Den anbefalte daglige dosen av vitamin E for både voksne og barn som er fjorten år og eldre er 15 milligram (mg) om dagen. For ammende kvinner anbefales 19 mg. Hvis du røyker, må du ta mer vitamin E enn den anbefalte dosen.
Blant de beste kildene til E-vitamin er solsikkefrø, mandler, spinat, hasselnøtter, avokado og jordnøtter.
|
Avokadoer inneholder nesten 20 essensielle næringsstoffer, inkludert vitamin E, fiber, kalium, B-vitaminer, folinsyre og umettet fett (den gode typen som senker kolesterolnivået). |
Fordeler av vitamin E for øynene
Studier har antydet at E-vitamin kan bidra til å forhindre grå stær og forkalkning på netthinnen. Studier har også vist at folk hadde en 25 prosent lavere risiko for å utvikle forkalkning på netthinnen når de brukte vitamin E daglig.
I 2008 ble det gjennomført en undersøkelse som vurderte 35.000 helsepersonell, alle kvinner med hensyn på kostinntaket. Det ble notert at de kvinnene som hadde tatt med kosttilskudd i dietten, hadde høyere nivåer av vitamin E og lutein, og de viste seg å være mindre utsatt for grå stær enn de kvinnene som hadde diett med mindre enn 20 prosent av disse nærings-stoffene.
I en studie av mer enn 3000 voksne mellom 43 og 86 år ble det påvist at risikoen for grå stær var 60% lavere hos personer som tok multivitaminer eller kosttilskudd med vitamin E eller C i over 10 år i motsetning til de som ikke brukte dem.
Bivirkninger av vitamin E
![]() |
Østers inneholder sink som vil hjelpe kroppen din å absorbere vitamin E. |
På grunn av det faktum at E-vitamin ikke er vannløslig, kan det bygges opp i kroppen og kan gi uønskede effekter når det tas i store mengder. Ifølge Institute of Medicine er det sikre maksimale inntaksnivået naturlig vitamin E for voksne 1,0 mg. Hvis E-vitamin tas i svært høyere doser kan det hindre kroppens evne til å levre blodet riktig, noe som utgjør en stor fare for enkeltpersoner som tar blodfortynnere.
Mineraler som hjelper til med å absorbere antioksidanter
I tillegg til nyttige vitaminer trenger øynene dine også noen viktige mineraler inkludert selen og sink.
Sink er nødvendig i kroppen din for å effektivt absorbere vitamin A og antioksidant enzymer som minimerer frie radikaler. Dette mineralet er kjent for å beskytte øynene mot forkalkning på netthinnen samt nattblindhet. De beste matkildene for sink inkluderer sjømat (som østers og krabbe), erter, egg, biff og tofu. For mye sink utover den anbefalte dosen på det 100mg, kan være giftig. Redusert immunforsvar er blant dets bivirkninger hvis det tas i høye doser.
Anbefalt for deg