Gule pigmenter for å minske risikoen for øyesykdommer
![]() |
En kopp kokt bladkål inneholder de høyeste konsentrasjonene av lutein og zeaxantin (23,7 mg) |
To av de vanligste øyesykdommene som du bør se opp for er grå stær (cataracts) og forkalkning på netthinnen (macular degeneration). Det finnes næringsstoffer som kan bidra til å redusere risikoen for disse sykdommene, nemlig lutein og zeaxanthin.
Zeaxanthin og lutein tilhører en gruppe forbindelser som kalles xantofyll, som er naturlig forekommende gule pigmenter i planter og grønnsaker. I høye konsentrasjoner kan lutein virke mørk oransje.
Bortsett fra å bli funnet i en rekke grønne planter, frukter og grønnsaker finnes zeaxanthin og lutein i høyere konsentrasjoner i øyets macula lutea, noe som gir den sin gulaktige farge.
Zeaxanthin og lutein synes å spille viktige antioksidante roller i kroppen. Begge har evnen til å beskytte kroppen mot skadelige effekter av frie radikaler, sammen med andre naturlige antioksidanter som beta karoten, vitamin C og vitamin E. Disse frie radikaler er ujevne molekyler som kan drepe celler og spille en rolle i ulike sykdommer. I tillegg til at det er viktig for synet og øynene, kan lutein hjelpe til med beskyttelse mot aterosklerose, som er den viktigste årsaken til de fleste hjerteinfarkt.
Fordeler ved Zeaxanthin og Lutein
Det har blitt antatt at xantofyllene i makula hindrer blått lyset fra å kommer inn i retinaens (netthinnens) underliggende strukturer, og dermed redusere potensialet for oksidativ skade forårsaket av lys som eventuelt kunne føre til makuladegenerasjon (forkalkning på netthinnene). Det er også mange studier som har indikert at lutein og zeaxanthin kan bidra til å forebygge eller bremse sykdomsprogresjonen.
![]() |
Tilberedt spinat er en annen utmerket matkilde for xantofyller. |
Ifølge forskning som er publisert i Ernæring og Metabolisme (USA), øker kosttilskudd med lutein og zeaxantin effektivt macularpigmentene i øyets optiske tetthet hos de fleste mennesker. Dette makulære pigmentet er kjent for å gi beskyttelse mot makuladegenerasjons-utvikling. I en annen studie publisert i American Journal of Epidemiology, er høyere nivåer av disse pigmentene i kosthold knyttet til lav forekomst av makula degenerasjon.
Mat som er rik på Zeaxanthin og Lutein
Grønne og gule grønnsaker er den beste naturlige kilden til zeaxanathin og lutein. Kokt spinat, bladkål og andre vanlige grønnsaker topper listen, som angitt av US Department of Agriculture (USDA). Det finnes også ikke-vegetariske kilder inkludert eggeplommer. Men hvis du er bekymret for høyt kolesterolnivå, er næringsstoffene fra grønnsaker og frukt et bedre alternativ.
Zeaxanthin Lutein Supplementer
![]() |
Lutein kosttilskudd er vanligvis laget av ringblomster. |
På grunn av de fantastiske fordelene med zeaxanthin og lutein i øynene og blodomløpet, har en rekke selskaper tatt dem med i deres multivitaminer. Andre selskaper har selv introdusert et vitamintilskudd for øynene som hovedsakelig er zeaxanthin og lutein. Fra og med i dag er det ingen anbefalt daglig dose for disse to næringsstoffene. Eksperter er imidlertid enige om at minst 6 mg lutein om dagen kan vise gunstige effekter.
Å ta for mye av disse pigmentene har ennå ikke vist seg å være giftig for kroppen. I noen situasjoner utvikler de som bruker store mengder grønn og gul frukt og grønnsaker karotenemi: en harmløs guling av huden som ikke skal forveksles med gulsott.
I de fleste luteintilskudd kommer den viktigste kilden til lutein fra gullfarget ringblomst. Når du velger slike kosttilskudd, sørg alltid for at du kjøper et anerkjent og pålitelig merke. Videre, ikke glem at folk har forskjellige reaksjoner på forskjellige kosttilskudd som kan ha skadelig eller uønskede effekter på kroppen. Det er viktig å konsultere legen din før du starter med noen nye kosttilskudd.
Anbefalt for deg