Øyefarger
![]() |
Brune øyne regnes som dominerende over andre farger. |
Når en baby blir født og han eller hun fortsetter å utvikles, ser foreldrene ofte på barnets øyne for å se om de blir blå, brune, grå, grønne eller rødbrune. Øyefarge er imidlertid et attributt som er svært avhengig av et barns genetiske sammensetning, som begge foreldrene bidrar til. Genene kan blandes og påvirkes av ulike faktorer, men selv i denne moderne tidsalder er forklaringer på øyefarge ufullstendig.
Øyenfargeutvikling
Iris er den delen av øyet som er farget.
Leger og forskere mener at øyefarge stammer fra tre gener. Blant disse genene er det en man for tiden ikke fullt ut har forstått. De to andre genene står for de typiske og vanligste øyefargene, inkludert blå, grønn og brun. Andre som rødbrun, grå og andre kombinasjoner er et produkt av det tredje genet, og kan for tiden ikke forklares. Folk sier at brune øyenfarge er dominerende, og blå er antatt å være på tilbakegang. Den nøyaktige mekanismen for øyefarge er ikke klar, og krever videre studier.
![]() |
Øyenfarge bestemmes av at vår DNA overføres fra våre foreldrene. |
Forskere fra Nederland kunngjorde at ved bruk av sofistikert DNA analyse kan de bestemme øyefargene for voksne med 90 prosent nøyaktighet. Forskerne nevnte også at de samlet ny forståelse av genetikk og øyenfarge, og var på vei til å forutsi med mer nøyaktighet, selv kombinasjoner av flere farger.
Øyenfargen sies å endres i løpet av de første årene av livet til en baby. De fleste babyer er født med blå øyne på grunn av fravær av melanin. Melanin er pigmentet som er ansvarlig for farging av øyne, hud og hår etter hvert som vi blir eldre.
Vanligvis, hvis begge foreldrene har brune øyne, er sannsynligheten for at barna får samme øyefarge høy. Ofte dominerer mørkere farger, som brune vinner over grønne og grønne vinne over blå. Det er imidlertid også mulig for et barn å ha en helt annen øyenfarge enn foreldrene.
Noen ganger blir babyer født med to forskjellige fargede iriser, noe som kan skyldes et problem med melaninfordeling og transport. Andre grunner inkluderer problemer babyen kan ha hatt under graviditet, som betennelse og hyperpigmentering av iris eller godartet genetisk lidelse.
![]() |
De fleste babyer er født med blå øyne som forandrer seg over tid til en annen farge. |
Hvorfor endrer fargen på øynene seg?
Iris utvider eller trekker seg sammen for å kontrollere pupillens størrelse. Pupillen utvider seg når den blir eksponert for mørkere områder, og den krymper når den er i et lysere miljø eller når øyet fokuserer på nærliggende objekter. Øyenfarge kan endres litt på grunn av utvidelse eller krymping av iris ettersom pupillen endres i størrelse.
En persons følelsesmessige respons kan også påvirke irisens farge. Fenomenet er uforklarlig, men anekdotiske bevis viser at når folk er glade og optimistiske, har iris en tendens til å mørkne.
Alder kan også endre øyenfarge. Ca. 10-15 prosent av den hvite rase har observert en endring i øyenfarge i løpet av årene. Endringen er relativ for alle; Noen kan få mørkere øyne, andre kan utvikle en lysere farge med alderen.
Hvis du oppdager at øyefarge din endrer seg dramatisk, kalles heterochromi, er det veldig viktig å umiddelbart kontakte øyelege. Husk at øyefarge kan være et symptom på forskjellige sykdommer, inkludert pigmentær glaukom (grønn stær), Horners syndrom og iridocyklitis (regnbuehinnebetennelse).
Det kan være mange sentrale spørsmål angående øyenfarge, men i et nøtteskall er hvert individ unikt og vakkert uansett hvilken farge øynene dine har. Og for de som er misfornøyde med øyefarge, er farget kontaktlinser tilgjengelige. Bare husk at du må ha en lege resept for å kjøpe disse linsene, fordi de er en medisinsk enhet, og bruken bør overvåkes av en øyelege. Vær forsiktig når du kjøper linser fra Internett og bytt aldri linser med venner.
Anbefalt for deg